Livsmedelstillverkarna

Livsmedelstillverkarna Öst AB ingår sedan 2016 i Germundia Holding AB koncernen tillsammans med ett antal andra bolag i olika branscher . Korvgubbens är ett av våra egna varumärken där senap och ketchuptillverkningen ingår. Den klara ambitionen är att leverera kvalitetsprodukter utifrån dom bästa råvarorna. Kvalitet ska vara ett kännetecken för våra produkter och vi vill inte förknippas med lågprisprodukter. Bland våra kunderna märks City Gross , Willys, Coop, Charkman, Eklunds Chark och ett antal ICA butiker i Östergötland. Vi jobbar just nu på att bredda vår distribution över hela Sverige så många fler kan få tillgång till vår goda senap och ketchup.

Från en korvkiosk till idag

Korvgubbens finsenap har funnits sedan 1953 som då tillverkades av en man som ägde en korvkiosk, en riktig korvgubbe med andra ord. På den tiden skulle nämligen den som sålde korv se ut på ett speciellt sätt, man skulle vara rent och snyggt klädd, med mössa, skjorta, slips och en vit rock. Hur detta såg ut kan man se på våra senapsburkar. När han sålde sin korvkiosk hade hans senap blivit så populär, att han även kunde sälja receptet och på så sätt började senapen tillverkas i en större skala. Korvgubbens finsenap har haft några ägare och har producerats på olika platser i Sverige genom tiderna.


 

Senapens historia

För fem tusen år sedan var senapen en helt vanlig krydda i Italien. Dess popularitet berodde på kryddans behagliga och starka smak som kamouflerade lukten av kött som inte alltid var helt färskt. Senapen användes även för att förbättra hållbarheten på maten.

Senapen kom till Grekland 300 fKr, men det var romarna som först insåg senapens kulinariska möjligheter. De var frikostiga med senapsfrö i maträtterna. Genom att stöta senapsfrö i mortel fick de fram ett pulver, pulvret blandades sedan med vin, vinättika, olja och honung till en trögflytande sås. Sedan serverades senapssåsen till korv, kokt struts och trana, stekt duva, rätter av vildsvin och grönsaks- och fiskrätter. Såsen kallades för mustum ardensis, som är latin och betyder brännande stark saft. Det är därifrån det engelska ordet mustard samt det franska ordet för senap, moutarde härstammar.

Med romarna kom även senapsfröet vidare ut i världen, nästa land ut var Frankrike. På 700-talet vann munkarna i klosterträdgårdarna kring Paris berömmelse, både som skickliga odlare av senap och som senapskokare. Det var dock i staden Dijon i Bourgogne som kom att bli det verkliga centrumet för den franska senapsproduktionen. År 1634 fick stadens invånare ensamrätt att framställa senap bara de ”klädde sig i enkla och rena kläder”. Fortfarande produceras i Dijon nästan hälften av all senap som konsumeras i Frankrike.

Senapen ansågs på denna tid vara en riktig delikatess som serverades ur silverskålar eller gulddosor. Det berättas att Ludvig XI vägrade att lämna palatset utan en senapsdosa i fickan och påven Johannes XXII lär ha varit så förtjust i kryddan att hans mässkrud ofta var nersölad med senap. Nästa land i turordningen blev England, dit romarna tog med sig konsten att framställa senap. Här maldes fröna för hand, blandades med rödvinsättning, varefter blandningen fick mogna i lerkrukor. På 1700-talet blev senapsproduktionen delvis maskinell och år 1814 grundade den unga mjölnaren Jeremiah Colman en senapsfabrik ”Colman´s mustard” som är världsberömd än idag.

I norden debuterade senapen på 1300-talet.

Senapen har också en medicinsk historia. Grekerna trodde på senapens läkande verkan och använde den flitigt för att bota ett flertal sjukdomar. Den grekiska vetenskapsmannen Phytagoras ansåg att senap var ett utmärkt medel mot skorpionbett och läkekonstens fader Hippokrates använde senap som en viktig ingrediens i sina mediciner. Han rekommenderade vitsenap för invärtes magåkommor och utvärtes blandad med ättika för att dra ut inflammationer. Det talas även om att senapsfrö kunde råda bot på hicka, huvudvärk, förkylningssymptom och till och med depressioner. Romaren Plinius d ä menade att man skulle mata sin lata hustru med senap så blev hon snabb, flink och flitig. I Danmark och Indien strödde man senapsfrö runt sitt hus för att hålla onda makter borta. I Tyskland sydde kvinnorna in senapsfrön i sina brudklänningar, detta för att försäkra befälet i äktenskapet.

Idag är senapen en av våra vanligaste kryddor. Här i norden serveras den gärna tillsammans med kött och korv, som smaksättare i såser och sallader och även till skaldjur och fisk.